Muziektheater over werk, leven en liefde

Plezant is als eigenzinnig muziektheater gezelschap in 1997 opgericht door Tom Meulman en Walter Supèr. Inmiddels biedt Productiehuis Plezant onderdak aan ruim 20 professionals uit het vak voor de ontwikkeling en uitvoering van eigentijdse en geëngageerde theatervoorstellingen over werk, leven en liefde.

De theatervoorstellingen willen onderhuids losmaken, schuren, mensen raken op persoonlijke vraagstukken en inspireren. Met de taal van live muziek en spel. Vaak gaan de voorstellingen over de ‘werkende mens’ in relatie tot zijn omgeving van werk en privé. In het repertoire zitten theatervoorstellingen voor zowel een breed publiek als ook voor een specifieke doelgroep, zoals bijvoorbeeld de zorg, de overheid, de installatiebranche of de financiële wereld.

Uniek in het repertoire van Plezant zijn de theatervoorstellingen die in co-productie worden ontwikkeld met bedrijven en organisaties. Hiermee geeft Productiehuis Plezant binnen de culturele markt sponsoring en samenwerking met het bedrijfsleven een nieuwe dimensie. Jaarlijks maakt Plezant 2 à 3 nieuwe voorstellingen in coproductie met organisaties of op eigen initiatief.

 

Tom Meulman en Walter Supèr

Tom Meulman en Walter Supèr hebben beide  hun muziek- en theateropleiding gecombineerd met opleidingen voor het  bedrijfsleven. Na eerst een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven weten ze het zeker: ze gaan muziektheater maken. Maar wel op hun eigen manier; met voorstellingen die naast het reguliere theaterpubliek ook een nieuwe doelgroep bereiken, namelijk medewerkers van bedrijven en organisaties.

Walter-en-Tom1-517x327Ter inspiratie voor de tientallen voorstellingen die ze hebben gemaakt, hebben Tom en Walter in de keuken mogen kijken en praktijkervaringen opgedaan bij meer dan 150 organisaties en minstens 1000 mensen in verschillende professies en functies geïnterviewd.
“Wat ons drijft is enerzijds onze nieuwsgierigheid naar mensen, naar hoe we in elkaar zitten, naar hoe we met elkaar omgaan, naar de zin van alles. En daarnaast natuurlijk naar hoe we zelf in elkaar zitten, want dat is het vertrekpunt; zelfinzicht. Daar kunnen we ons hele leven lekker mee bezig blijven, want ook met alle tot nu toe vergaarde ervaringen en inzichten is het leven voor ons een dagelijks boeiende puzzel. Anderzijds is onze passie voor muziek en theater een grote drijfveer om theater te maken. Wij houden ervan om verhalen te vertellen, muziek te maken en liedjes te zingen. En we willen mensen inspireren zoals we zelf ook graag geïnspireerd willen worden.”

 

Inspiratie – Waar wij in geloven

Wij zijn net als jij. Wij willen gelukkig zijn. Onze talenten ontwikkelen en gebruiken in ons dagelijks leven. Wij willen waardevolle, duurzame relaties met andere mensen aangaan en onderhouden. Wij willen leren zo veel mogelijk vanuit liefde en mededogen te leven. Wij willen de verantwoordelijkheid die we voelen voor onze bijdrage aan een betere wereld omzetten in daden.

Onze theatervoorstellingen worden gevoed door wie we zijn. Door wat we voelen, wat we vinden, wat we willen. Door wat we meemaken en wat we missen. Want wij geloven dat we allemaal onze eigen wereld vorm geven. En een groot deel van ons lijden wordt veroorzaakt door gebrek aan inzicht in onze eigen worsteling, onwetendheid, veronderstellingen en angsten. We houden vaak onbewust of zelfs opzettelijk de situatie in stand die ons ongelukkig maakt. Tegelijkertijd hebben wij mensen een groot vermogen tot veranderen, als we onze aandacht durven richten op de kern. Dat geldt zowel voor individuen als voor groepen mensen in organisaties. Dat vraagt inzicht en moed. Een dialoog geïnspireerd op onze voorstellingen draagt daaraan bij. Niet alleen als het gaat om de intentie om dingen anders te doen maar ook in het hier en nu. In de daadwerkelijk actie. Zodat we al doende kunnen leren. Ieder voor zich en met elkaar. Want jij bent net als wij.