Organisatieverandering door theater

Productiehuis Plezant maakt indringende theatervoorstellingen die opzoek gaan naar de bron van mensen in hun doen en laten; persoonlijke drijfveren, waarden, dilemma’s, angsten, mythes en verlangens. De theatervoorstellingen hebben tot doel een fundamentele dialoog los te maken over de essentie. Vanuit de overtuiging dat deze dialoog de brug vormt van willen naar doen. Mits de dialoog gaat over waar het werkelijk over moet gaan; het innerlijk van de mens die uiteindelijk de beslissingen neemt.

Bijzonder in het repertoire zijn de theatervoorstellingen die in nauwe samenwerking zijn ontwikkeld met bedrijven en organisaties. Maatschappelijk betrokken. Doorleefd. Oprecht en eerlijk. Verdiepend. Inspirerend. De bron voor een goed gesprek en de voedingsbodem voor een duurzaam vervolg.

 

Wat is voor jou werkelijk van waarde in werk, leven en liefde?

Een theatervoorstelling als interventie creëert een collectieve ervaring die inspirerend en confronterend tegelijk is. Met de combinatie van tekst en muziek wordt een beleving gecreëerd die raakt in hoofd en hart. De voorstelling geeft geen antwoorden op lastige vragen of oordelen over ieders perspectief maar brengt de dilemma’s tot leven en roept de vragen op die voor jou wezenlijk zijn. En bovenal kan een theatervoorstelling het verlangen losmaken, een belangrijke motor voor verandering.
Met de theatervoorstelling als gemeenschappelijke beleving biedt het een veilig referentiekader voor open dialoog over de dilemma’s en verlangens binnen de eigen werkcontext.

Plezant heeft in haar 20-jarig bestaan zich specifiek gericht op theatervoorstellingen over werk, leven en liefde waarvan een groot deel voor en in co-productie met organisaties zijn gemaakt. Zodoende is Plezant uitgegroeid tot een gezelschap waarvan er in Nederland geen tweede is. De combinatie van inhoudelijke kwaliteit, mede door de ervaring en kennis die is opgebouwd, en de drang naar artistieke kwaliteit maakt Productiehuis Plezant uniek.

 

OrganisatieLuisteraars

In de ontwikkeling van Plezant is de samenwerking met organisatiecoaches en filosofen steeds meer versterkt. Dit heeft geleid tot een partnership met OrganisatieLuisteraars; een groep, o.l.v. Erica Meijerman, van ‘organisatie-filosofen en coaches die vooral luisteren’ zoals ze zich het liefst noemen, waarmee impactvolle veranderingen binnen organisaties zijn vormgegeven. Bijvoorbeeld met grootschalige programma’s binnen het Openbaar Ministerie (Ons DNA) en Philadelphia Zorg (De Bedoeling en vervolgens Hier staan wij). Ook kent Plezant een wetenschappelijk klankbord met een groep van inspirerende wetenschappers die ons reflecteren op onze ervaringen en op nieuwe programma’s.

 

Ontwikkeling

Een theatervoorstelling van Productiehuis Plezant wordt in nauwe samenwerking met een organisatie gemaakt. Een klankbordgroep met een aantal vertegenwoordigers van de organisatie vormt een partner in het ontwikkelproces. Uitgebreide research door schrijver Walter Supèr, waaronder interviews en praktijkervaring met medewerkers maakt deel uit van de ontwikkeling. De synopsis, vervolgens een leespresentatie van het script en een try out van de voorstelling zijn belangrijke momenten om de ontwikkeling van de voorstelling te delen met de klankbordgroep. Parallel aan het maken van de voorstelling start de ontwikkeling van het verdiepend programma en een goed communicatieplan rond de voorstelling en het vervolgprogramma.

 

Openbaar Ministerie & Ons DNA

Het Openbaar Ministerie vormt een hoeksteen van de BV Nederland. Integriteit vormt een belangrijke waarde voor alle medewerkers. Productiehuis Plezant is gevraagd om een theatervoorstelling te maken om het thema integriteit in de schijnwerper te zetten bij alle medewerkers. Ons DNA is het resultaat. Een theatervoorstelling voor en over het Openbaar Ministerie. Over werk en leven binnen het OM. Weerbarstig, vol dilemma’s, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Over integriteit in relatie tot werk en leven binnen de wereld van het OM. De theatervoorstelling wordt opgevolgd met een programma die tot stand komt door een samenwerking tussen onze partner OrganisatieLuisteraars o.l.v. Erica Meijerman en OM. Interne gesprekbegeleiders van OM worden voorbereid op hun rol in de gesprekken en het verdere vervolgprogramma waarin verschillende thema’s worden uitgediept.

De voorstelling oogst veel waardering en openhartige gesprekken. Uiteindelijk komen er ruim 3.500 medewerkers naar De Theaterloods in Radio Kootwijk. Een jaar na dato zijn binnen verschillende parketten verdiepende programma’s gestart met begeleiding van OrganisatieLuisteraars. Ook maakte Productiehuis Plezant hiervoor een serie filmpjes met personages uit Ons DNA.

 

Philadelphia Zorg & Hier staan wij

Philadelphia is een landelijke organisatie voor mensen met een beperking. In een transitie naar zelf organiserend werken is Plezant gevraagd voor het ontwikkelen van de theatervoorstelling Hier staan wij. De voorstelling vormt een ontroerend en eerlijk portret van een team dat zelforganiserend gaat werken en besluit om over alle valkuilen en dilemma’s een film te maken. Een filmproductie die de nodige spanningen oplevert binnen het team; zelforganisatie in de praktijk…

De theatervoorstelling maakt onderdeel uit van het Inspiratiefestival ‘De Bedoeling, het werkt!’ in De Theaterloods in Radio Kootwijk en creëert een eerlijk verhaal over de zoektocht naar zelforganisatie; wat betekent dat nu eigenlijk, wat verandert er nu voor ons als team en welke meerwaarde kan het voor mij als medewerker hebben? Door over vragen als deze met elkaar in gesprek te gaan, ontdoen mensen zelforganisatie van de aureool van wondermiddel, van bezuiniging of van opgelegde managementtool. Het programma komt tot stand samen met onze samenwerkingspartner Erica Meijerman en haar collega’s van OrganisatieLuisteraars.

 

Technische Installatiebranche (OTIB) & Nieuwe Vrienden

OTIB is het opleidings- en ontwikkelfonds voor de technische installatiebranche. Zij komen op voor de belangen van 120.000 medewerkers. De branche staat aan de vooravond van veel veranderingen; zowel technologisch alsook op het gebied van ondernemen en nieuwe samenwerkingen. OTIB wil de branche inspireren en uitdagen tot een goed gesprek en nieuw perspectief. OTIB vraagt Plezant een theatervoorstelling te maken die inhoudelijk spraakmakend is en een grote groep medewerkers tegelijk een uitnodigende theateravond biedt. Plezant maakt de muziektheatervoorstelling Nieuwe Vrienden. Tijdens de première zijn de belangrijkste stakeholders en vertegenwoordigers van de doelgroep aanwezig.

De voorstelling wordt zeer goed ontvangen en voldoet aan alle hooggespannen verwachtingen. Al snel zit de geplande tour langs theaters vol en worden er extra voorstellingen bijgeboekt. Nieuwe Vrienden stopt niet bij alleen een theatervoorstelling. Middels vervolgdagen worden ondernemers geholpen in het aangaan van ‘nieuwe vrienden maken’ zowel binnen als buiten het bedrijf, geïnspireerd door de theatervoorstelling.

 

40 jarig jubileum eerste lijnszorg Zoetermeer
& De Dichter, de Dromer en de Drummer

Eerstelijns zorgverleners binnen Zoetermeer en omgeving – zoals o.a. huisartsen en fysiotherapeuten – werken 40 jaar samen. Dit willen ze op een bijzondere manier vieren. Plezant wordt gevraagd om theatervoorstelling De Dichter, de Dromer en de Drummer te spelen in het Stadtheater in Zoetermeer. Voor circa 500 zorgverleners en hun partners. “Een mooie en feestelijke avond uit en tegelijk inhoudelijk toegespitst op ons”.

De Dichter, de Dromer en de Drummer bestaat uit korte verhalen, overdenkingen en liedjes uit het rijke repertoire van Plezant over werk, leven en liefde. Daarbij is het goed mogelijk om de voorstelling toe te spitsen op de doelgroep van de avond. “Tranen van ontroering en van het lachen”, was de samenvatting van het organiserend comité na afloop. De Dichter, de Dromer en de Drummer is een voorstelling voor een breed publiek. In zowel een kleine en akoestische bezetting voor kleine zalen alsook in grote bezetting voor grotere zalen, zoals het Stadstheater in Zoetermeer.


Organisaties die u voorgingen

Onderstaand treft u een uitgebreide groep namen en logo’s van bedrijven en organisaties die Plezant hebben ingezet. Variërend van ‘gewoon’ een inspirerende theatervoorstelling tot een grootschalig veranderprogramma. Zo’n lijst is mooi maar zegt eigenlijk niet zo veel. Wij brengen u daarom liever in contact met een organisatie opdat zij hun ervaringen met u kunnen delen. Die ervaringen zijn onze beste visitekaartjes.

Rabobank Nederland

Rabobank Nederland

Kadaster

Kadaster

Politie

Politie

ING

ING

afn

afn

neyen

neyen

port

port

veilig

veilig

kpmg

kpmg

brit

brit

vum

vum

gezond

gezond

uwv

uwv

radboud

radboud

progez

progez

hoge

hoge

ach

ach

yard

yard

ciz

ciz

wone

wone

ora

ora

avans

avans

ams

ams

pwc

pwc

otib

otib

roosen

roosen

friesland

friesland

delta

delta

focus

focus


Daphne Goudsmit Zakelijk leider Productiehuis Plezant
Neem contact op met Daphne Goudsmit voor een eerste kennismaking.